TIR-ENAR elektromos tenyészetkód besütő cserélhető számsorral

Gyors és egyszerű TIR beégetés
Fa, Műanyag és hab (polisztirol) kaptárakhoz és keretekhez
Festett vagy natúr felületekhez egyaránt

A készülék megalkotása jogszabályi előírás miatt vált szükségessé (38/2012. (IV. 25.) VM rendelet), mely kimondja, hogy:

Az állattartó köteles a TIR szerinti tenyészetkódot a kaptárak külső felületén, jól láthatóan, legalább 20 milliméteres számokkal, roncsolás nélkül nem eltávolítható módon, égetéssel, vagy korróziónak ellenálló hordozón feltüntetni.

A jogszabálynak megfelelően, valamint a jelenleg a magyar és a nemzetközi piacokon fellelhető – a feladatra valóban alkalmas – készülékek tanulmányozása után jutottam el az alábbiakban ismertetett készülék kifejlesztéséig.

Gondolva a jövőbeli esetleges szükségességre, a tervezésnél ügyeltem arra, hogy a berendezés alkalmas legyen a keretek megjelölésére is.

A besütés gyorsaságát, a gyors ismételhetőséget, az egyszerű kezelhetőséget, a használat során felmerülő kis energia (bekerülési) igényt, valamint a magyar méhészek átlagos felszereltségét figyelembe véve döntöttem úgy, hogy elektromos árammal működő beégető készüléket készítek. Az utóbbi indok fontossága ott jelentkezik, hogy felesleges befektetés nélkül is elérhető a készülékhez szükséges feszültségszint, hiszen a legtöbb méhésznek rendelkezésére áll 1db 12V-os akkumulátor.

A berendezés egykezes, mikrokapcsolós működtetésű.

A TIR tenyészetkód besütő készülék használata

A különleges hőálló anyagból készült hátlap által síkban megtámasztott számsort, a besütendő sík területre helyezzük, majd 1-2 kg-nyi nyomást fejtünk ki a készülékkel. A mikrokapcsoló bekapcsolásával a kimondottan hevítési célokra fejlesztett speciális huzal felmelegszik, majd izzásba jön. Az áramkör megszakítása után további 2mp-ig a felületen tartva a berendezést, karakteresebb számsort kapunk. A besütés időtartama kb. 5mp, mely azonnal ismételhető. Napi 300 besütést feltételezve 1db 75Ah-ásnál nagyobb (normál gépkocsi) akkumulátor elegendő. A művelet végeztével az akkumulátort fel kell tölteni. A besütés folyamán az átfolyó áramerősség 12A. A megfelelő feszültség előállítására a 12V-os akkumulátortöltő is alkalmas, ha a szekunder köri áramerősség minimum 10A.

Tisztítás

Előfordulhat, hogy a besütendő felület viasszal-propolisszal szennyezett”. Ebben az esetben a felépített számsor és az alaplap a kereskedelemben vásárolható puhább szálú drótkefével takarítható.

Több tenyészetkód esetén elegendő csak a számsort elkészíttetni

Mézszintjelző (9V)

Minden mézgyűjtő edényre felhelyezhető
6 méteres vezeték végén található hangos síppal való figyelmeztetés
Mézszivattyúval összehangolható

A készülék elsődlegesen méz-szintjelzésre lett kifejlesztve. A legtöbb méhészember átélte már azt a kellemetlenséget, hogy emberi hiba folytán a mézet a földről kellett lapátolni. Ennek megelőzésére, a mézveszteség elkerülése végett született meg ez az eszköz, melynek elődjét már sok méhész elégedetten alkalmazza.

A szintjelző alkalmas minden villamosan vezető folyadék, tartályban (hordóban, vödörben) történő szintjelzésére. A különböző folyadékokban történő alkalmazhatóságra a minimális vezetőképesség, maximális hőmérséklet, az alkalmazott szonda (KO33) korróziós tulajdonságai az irányadók.

AC / DC adapter (230V → 12V) 1000W

Akkumulátormentes munka
Könnyű használat
Változtatható kimeneti feszültségű kivitelben is kapható

Elektromos hálózatra vagy aggregátorra csatlakoztatható, mely 12V simított egyenfeszültséget hoz létre. Alkalmas 12V-os méhészeti és egyéb gépek üzemeltetésére akkumulátor nélkül. A terhelés nagyságrendjétől függetlenül a kimeneten tartósan 70A-t biztosít, amely akár egy 500W-os motor működtetésére is képessé teszi folyamatos üzemben.

Füstölő adapter (tölthető akkumulátoros)

2 sebességfokozat
Akkumulátoros újratölthető kiviteL
Minden füstölőre csatlakoztatható

Füstölők pumpájának helyére erősíthető készülék, mely a kézi pumpálást váltja ki elektromos légbefúvással.

  • Újratölthető akkumulátorral
  • Töltővel
  • Felfogató csavarokkal
  • Működési idő gyors fokozatban kb 5óra.
  • 2 sebességfokozat
  • Töltési idő 2 óra
  • Túltöltés elleni védelem